Przed rakiem jelita grubego w większości przypadków można się ustrzec. Wymaga to jednak nieco wysiłku i samozaparcia. Wysiłku, bo musimy sobie zafundować ruch – samozaparcia, ponieważ konieczna jest rezygnacja z niezdrowych nawyków żywieniowych.
Warto pamiętać, że na stan naszego zdrowia ogromny wpływ ma to, co jemy. Nasza codzienna dieta powinna być więc zróżnicowana oraz zawierać produkty nie przetworzone i wolne od konserwantów.
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o zjadaniu dużej ilości warzyw i owoców. Jedne i drugie są bogate we flawonoidy, witaminy i antyoksydanty czyli związki o charakterze przeciwnowotworowym.
Przygotowując codzienne posiłki, trzeba mieć na uwadze, by były one bogate w błonnik. Ten cenny składnik zawierają między innymi produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, graham, kasze, ryż brązowy).
Jeśli chcemy być zdrowi i zminimalizować zachorowanie na raka jelita grubego powinniśmy ograniczyć także spożywanie cukrów, czyli wszelkiego rodzaju słodyczy, ale też tłuszczów zwłaszcza tych nasyconych, które występują między innymi w czerwonym mięsie. W zamian za to, możemy sięgnąć po ryby, idealnie, jeśli w naszej diecie znajdą się przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Powinniśmy pić codziennie przynajmniej 1,5 litra najlepiej wysoko zmineralizowanej wody.
Tak skonstruowana dieta połączoną z aktywnością fizyczną (dobrze, gdy jest to co najmniej 30 minut codziennego spaceru) pozwoli nam długo cieszyć się dobrym zdrowiem.