PERSPEKTYWY 2018: BRĄZOWA SZKOŁA 27 miejsce w Małopolsce
PERSPEKTYWY 2017: BRĄZOWA SZKOŁA 26 miejsce w Małopolsce
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Czchowie
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
3 letnie dla młodzieży na podbudowie programowej gimnazjum
Przedmioty rozszerzone: geografia, biologia, język angielski
Perspektywy rozwoju zawodowego absolwenta: Szkoła dla uczniów, którzy planują podjąć studia na kierunkach: turystyka, rekreacja, geografia, geodezja, hotelarstwo, kosmetologia, pielęgniarstwo, fizjoterapia, filologia angielska.
UWAGA ! Kształcenie odbywa się również na poziomie 3-letniego Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych (absolwenci Zasadniczej Szkoły Zawodowej są przyjmowani bezpośrednio do II klasy).
TECHNIKUM
4 letnie, dla młodzieży, na podbudowie programowej gimnazjum
TECHNIK EKONOMISTA
Przedmioty rozszerzone: j. angielski, geografia.
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
– planowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
– obliczanie podatków,
– prowadzenie spraw kadrowo-płacowych,
– prowadzenie rachunkowości,
– wykonywanie analiz i sporządzanie sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.
Praktyka: Uczniowie kształcący się w zawodzie technik ekonomista w cyklu kształcenia odbywają 6-tygodniową praktykę na stanowiskach biurowych w firmach, urzędach administracji publicznej, bankach, zakładach produkcyjnych, usługowych i handlowych. Dzięki współpracy zagranicznej uczniowie odbywają również praktyki w firmach usługowych i urzędach w Anglii, Hiszpanii, Portugalii.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
– kurs: kasy fiskalne,
– kurs: obsługi programu SYMFONIA,
– kurs: obsługi programu PŁATNIK.
Perspektywy rozwoju zawodowego absolwenta: Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik ekonomista może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rachunkowości po potwierdzeniu kwalifikacji „Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych”.
Możliwości w zakresie zatrudnienia:Po uzyskaniu tytułu technika ekonomisty istnieje możliwość podjęcia pracy w administracji, handlu, księgowości, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, a także podjęcia studiów na kierunkach ekonomicznych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty rozszerzone: j. angielski, chemia.
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
– ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie,
– sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
– planowanie i ocena żywienia,
– organizowanie produkcji gastronomicznej,
– planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Praktyka: Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają 4-tygodniową praktykę w zakładach gastronomicznych różnego typu, np. w restauracjach, barach, bistrach, kawiarniach, stołówkach, hotelach, firmach cateringowych.Dzięki realizowanym projektom uczniowie odbywają praktyki w zakładach zbiorowego żywienia, restauracjach i hotelach w Niemczech.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
– kurs: barmański I i II stopnia,- kurs: barista,
– kurs: zdobnictwo cukiernicze,
– kurs: kuchnia molekularna,
– kurs: kelner serwis specjalny i synchroniczny,- kurs: catering.
Możliwości w zakresie zatrudnienia: Po uzyskaniu tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub podjąć pracę w firmach świadczących usługi w zakresie organizacji przyjęć, cateringu, gastronomii, agroturystyki.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNA
3 – letnia, dla młodzieży, na podbudowie programowej gimnazjum
KUCHARZ
kształcenie teoretyczne i kształcenie praktyczne odbywa się w szkole.
Zakres kompetencji zawodowych absolwenta:
– przechowywanie żywności,
– sporządzania potraw i napojów,
– wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Perspektywy rozwoju zawodowego absolwenta: Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
WIELOZAWODOWA, dla młodocianych pracowników
Zajęcia teoretyczne zawodowe realizowane są w systemie kursowym, zajęcia praktyczne u pracodawcy.
Uczniowie kształcą się w następujących zawodach: fryzjer, sprzedawca, lakiernik, kamieniarz, kierowca – mechanik, mechanik pojazdów samochodowych, monter sieci i instalacji sanitarnych, murarz-tynkarz, piekarz, stolarz, sprzedawca, ślusarz, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, cukiernik.
Uczniowie, którzy chcieliby kształcić się w innym zawodzie, niż wymienione powyżej, mogą uczyć się w naszej szkole, a praktykę odbywać w wybranej przez siebie firmie.
Perspektywy rozwoju zawodowego absolwenta: Absolwent może uzyskać tytuł technika po zdobyciu wykształcenia średniego i potwierdzeniu kwalifikacji w ramach odpowiedniego kursu kwalifikacji zawodowych.
SZKOŁA POLICEALNA
2 – letnia, dla dorosłych, na podbudowie programowej liceum ogólnokształcącego, technikum.
TECHNIK ADMINISTRACJI
Zakres kompetencji absolwenta:
– wykonywanie prac biurowych w jednostce organizacyjnej,
– sporządzanie dokumentów dotyczących spraw administracyjnych,
– prowadzenie postępowania administracyjnego.
Praktyka: Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni.
Możliwości w zakresie zatrudnienia: Po uzyskani tytułu technik administracji może być zatrudniony w każdej instytucji administracyjnej i gospodarczej, m.in. w: urzędach wojewódzkich, urzędach rejonowych, urzędach powiatowych i gmin, sądach, podmiotach gospodarczych, firmach ubezpieczeniowych, bankach, urzędach skarbowych.